Wszystkie regiony we Francji mają swoją tradycyjną kuchnię.
Zachęcamy do poznania Isola 2000 od strony wyśmienitej francuskiej kuchni.
Francja słynie z jedzenia trzech posiłków dziennie w formie śniadania, obiadu i kolacji. Śniadanie (petit déjeuner) składa się zazwyczaj z pieczywa w formie bagietki lub croissanta w formie rogalika z dżemem lub masłem. Do picia najczęściej podawana jest kawa, czekolada lub sok pomarańczowy. Drugim posiłkiem jest obiad (déjeuner), który jest najbardziej obfitym posiłkiem składającym się po kolei: z przystawki, dania głównego, serów, deseru i kawy. W kuchni francuskiej zazwyczaj nie podaje się zupy jako pierwszego dania, tak jak jest to tradycyjnie w Polsce, natomiast jeśli już nadejdzie taka potrzeba to w menu znajdziemy zupę jarzynową lub zupę rybną. Kolacja (dîner) podawana jest bardzo późno i zazwyczaj są to dania na ciepło.
Głównym produktem kuchni francuskiej są sery, których wyróżniamy aż 500 różnego rodzaju i o różnym kształcie. Najczęściej wybierane przez turystów są camembert, brie i roquefort.
W Isola 2000, czyli w regionie Prowansji podstawą w kuchni są owoce, warzywa, ryby i oliwa, a także znane wszystkim zioła prowansalskie. Zupa rybna oraz potrawy z duszonych warzyw to specjały, które w Polsce nie są tak rozpowszechnione jak w południowych Alpach Francuskich.
Oczywiście nie należy zapominać o napojach i deserach. We Francji napoje podawane są najczęściej w formie wody nalewanej prosto z kranu lub wina białego, natomiast tradycyjne desery to: tarta jabłkowa oraz 7kremy brulee.
Ciekawostki…
• Croissanty to odmiana austriackiego ciasta kipferl, które zostały wyprodukowane w połowie XIX wieku przez wiedeńskiego piekarza w Paryżu, a to oznacza, ze nie pochodzą pierwotnie z Francji
• Statystyczny Francuz wypija około 100 litrów wina oraz zjada około 50 kg wołowiny rocznie
• Henryk III panujący we Francji w XVI wieku, był pierwszym królem, który użył widelca i łyżki do zjedzenia posiłku.
• Widelce układa się ząbkami do dołu, aby zapobiec skaleczeniu się gości, kładących dłonie na stole.