Kuchnia w południowej Francji

Winterevent
2020-06-22

Wszystkie regiony we Francji mają swoją tradycyjną kuchnię.

Zachęcamy do poznania Isola 2000 od strony wyśmienitej francuskiej kuchni.

Francja słynie z jedzenia trzech posiłków dziennie w formie śniadania, obiadu i kolacji. Śniadanie (petit déjeuner) składa się zazwyczaj z pieczywa w formie bagietki lub croissanta w formie rogalika z dżemem lub masłem. Do picia najczęściej podawana jest kawa, czekolada lub sok pomarańczowy. Drugim posiłkiem jest obiad (déjeuner), który jest najbardziej obfitym posiłkiem składającym się po kolei: z przystawki, dania głównego, serów, deseru i kawy. W kuchni francuskiej zazwyczaj nie podaje się zupy jako pierwszego dania, tak jak jest to tradycyjnie w Polsce, natomiast jeśli już nadejdzie taka potrzeba to w menu znajdziemy zupę jarzynową lub zupę rybną. Kolacja (dîner) podawana jest bardzo późno i zazwyczaj są to dania na ciepło.

Głównym produktem kuchni francuskiej są sery, których wyróżniamy aż 500 różnego rodzaju i o różnym kształcie. Najczęściej wybierane przez turystów są camembert, brie i roquefort. 

Isola 2000, czyli w regionie Prowansji podstawą w kuchni są owoce, warzywa, ryby i oliwa, a także znane wszystkim zioła prowansalskie. Zupa rybna oraz potrawy z duszonych warzyw to specjały, które w Polsce nie są tak rozpowszechnione jak w południowych Alpach Francuskich.

Oczywiście nie należy zapominać o napojach i deserach. We Francji napoje podawane są najczęściej w formie wody nalewanej prosto z kranu lub wina białego, natomiast tradycyjne desery to: tarta jabłkowa oraz 7kremy brulee.

Ciekawostki…

• Croissanty to odmiana austriackiego ciasta kipferl, które zostały wyprodukowane w połowie XIX wieku przez wiedeńskiego piekarza w Paryżu, a to oznacza, ze nie pochodzą pierwotnie z Francji

• Statystyczny Francuz wypija około 100 litrów wina oraz zjada około 50 kg wołowiny rocznie

• Henryk III panujący we Francji w XVI wieku, był pierwszym królem, który użył widelca i łyżki do zjedzenia posiłku.

• Widelce układa się ząbkami do dołu, aby zapobiec skaleczeniu się gości, kładących dłonie na stole.

Telefon

INFOLINIA OGÓLNA 52 307 66 88

Telefon

NOWI KLIENCI 533 747 894
533 781 203

Telefon

REZERWACJE VAL DI SOLE 570 639 729